Kvalitní podlahy a dveře v rozsáhlé vzorkovně v Praze

Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 29. 08. 2019

Jaký zvolit směr a typ pokládky vinylové podlahy?

Čeká vás pokládka nové vinylové podlahy a nevíte si rady, jak podlahu položit, aby na ní byl pěkný pohled? Existuje několik pravidel, kterých byste se při pokládce vinylové podlahy měli držet.

>> POPTAT POKLÁDKU VINYLOVÉ PODLAHY

>> NABÍDKA VINYLOVÝCH PODLAH

Určete si směr pokládky vinylové podlahy

Vinylové podlahy jsou moderní a českým interiérům vévodí zejména podlahy s dekorem dřeva. Aby struktura dřeva na jednotlivých vinylových dílcích co nejlépe vynikla, je dobré vybrat směr pokládky podle vzhledu místnosti. Zvolit správný směr vám pomůže několik jednoduchých rad.

  • Pokládejte vinylové dílce souběžně s hlavním zdrojem světla, nejčastěji s oknem. Světlo bude dopadat na delší stranu dílců a bude vytvářet dojem, že jsou o něco delší. Navíc dobře vynikne dekor dřeva.
  • Ve všech místnostech na jednom patře dodržujte stejný směr pokládky. Je to praktické a vypadá to lépe, než kdybyste v každé místnosti zvolili jiný směr.
  • Pokládejte vinylovou podlahu souběžně se schody. Zachováte tím pěkné linie a pokud jsou schody obloženy stejným dekorem, bude vám vše dokonale ladit.
  • Pokládejte rovnoběžně s balkonem a s francouzskými okny. I tady platí, že na pohled je lepší, když je linie balkonu nebo oken v souladu s podlahou.
  • Slaďte směr podlahy s dveřními zárubněmi a dilatačními spárami. Vhodné to je zejména v případě, kdy je přechodová lišta se stejným dekorem jako podlaha. Umístění podlahových prken kolmo na přechodovou lištu by nepůsobilo pěkně.
  • V případě, že se nelze řídit všemi výše zmíněnými pravidly v celém interiéru, zvolte pokládku podle místnosti, která je nejvíce využívaná. Zpravidla se směr pokládky bude odvíjet od pokládky v obývacím pokoji.

Typ pokládky vinylových dílců určí vzhled místnosti a dá vyniknout dekoru

Když už víte, jaký směr pokládky vinylové podlahy zvolíte, je potřeba rozhodnout, jaký typ pokládky vinylových dílců bude nejlepší. Každý typ má svá pro a proti.

Pokládka bez pravidelného opakování – tzv. divoká vazba

Jde o nejjednodušší typ pokládky vinylové podlahy. Pokládka vinylových dílců bez opakování je nejlepší způsob, jak dát vyniknout dřevěnému dekoru. První vinylový dílec položíte v levém horním rohu místnosti, postupně přidáváte další dílce, dokud se nedostanete k protilehlé stěně, kde zakončující dílec zaříznete podle potřeby a odřezek použijete na začátek druhé řady. Takto postupujete při pokládce celé podlahy. Pokud se vám stane, že odříznutý konec dílce by byl pro začátek nové řady příliš krátký, použijte celé nové prkno. Myslete ovšem na to, aby se kratší strany prken v řadách opakovaly minimálně po 1/3 délky prken.

Plancher

Pokládka s pravidelným opakováním – anglická vazba

Typ pokládky, kdy se kratší strany prken pravidelně opakují v půlce nebo třetině prken předešlé řady je oblíbený zejména u lidí, kteří jsou zvyklí na keramické dlažby a jejich přesnou pravidelnost. I pokládka s pravidelným opakováním je hojně využívána.

Plancher

Pokládka na stromeček neboli vzor rybí kosti

S pokládkou zvanou „na stromeček“ se většina z nás setkala v podobě parketových prken. U zámkové vinylové podlahy je s tímto typem pokládky potíž, protože ne všechny plovoucí vinylové podlahy mají stejný zámkový spoj na dlouhé i krátké straně vinylového dílce. Pokud se zámkové spoje liší, není možné zacvaknout prkna k sobě. Pokud se vám tento typ pokládky líbí, zjistěte si předem u prodejce, které plovoucí vinylové podlahy tento typ pokládky umožňují a podle toho podlahu vyberte. Případně volte dílce lepené.

Plancher

Pokládka na koso

Zajímavým a trochu extravagantním způsobem pokládky je pokládka „na koso“, kdy vinylové dílce nekopírují směr stěn, ale protínají pokoj úhlopříčně. Protože jde o velmi složitý typ pokládky, přizvěte si k ruce profesionála, který má s tímto typem pokládky zkušenosti.

Plancher

Nezapomeňte na prořez

S pokládkou vinylové podlahy je neodmyslitelně spojen prořez. Jde o odpad, který vzniká při ořezávání vinylových dílců ve chvíli, kdy tyto oříznuté kusy už nelze nikde napojit. Velikost prořezu je závislá na typu pokládky a na tvaru a členitosti místnosti.

  • Nejmenší prořez 3 % – 5 % vzniká při pokládce bez pravidelného opakování a v místnostech čtvercového tvaru, kde nejsou žádné výklenky nebo sloupy.
  • Prořez 5 % - 10 % je obvyklý u pokládky s pravidelným opakováním. Větší prořez je i v místnostech obdélníkového tvaru a tam, kde je atypické řešení s více rohy nebo v místnostech kde je buď stěna dokulata nebo kde se nachází sloup či výklenek.
  • S prořezem 10 % –15 % musíte počítat, pokud budete realizovat pokládku na stromeček.
  • Poměrně velký prořez 10 % - 30 % vznikne ve chvíli, kdy jsou místnosti nepravidelného tvaru, jsou zde jak sloupy, tak výklenky, zakulacené stěny i další překážky, které je nutné řešit ořezem prken.
  • Největší prořez 30 % se vyskytuje u pokládky na koso.

Chcete jistotu dobře položené podlahy?

Málokdo má takové zkušenosti s pokládkou vinylové podlahy, aby si byl jist, že zvládne instalaci bez problémů. Pokud se do pokládky nechcete pouštět svépomocí, oslovte raději odborníky, kteří mají s pokládkou vinylových podlah zkušenosti a dokáží vám kvalifikovaně poradit při výběru podlahy i při volbě správného směru a typu pokládky.

V naší společnosti Plancher najdete přesně takové profesionály, kteří jsou připraveni zodpovědět všechny vaše dotazy i zrealizovat celou pokládku podlahy za vás.

Galerie

Plancher Plancher Plancher Plancher

Další články:

Zavolejte nám: +420 603 279 682! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.